Mama, tata i mali Sneško Belić....
Njih troje i ja vam danas na blogu otkiravmo recept za ovu ukusnu, novogodišnju tortu.
-1/2 kašičice sode bikarbone.
I za glazuru i prekirvanje stranice:
Sastojke za medene kore(osim brašna i sode bikarbone) uz stalno mešanje, 5min, kuvati nad parom. Potom skloniti sa vatre pa umesati brašno sa sodom bikarbonom. Veliku tepsiju obložiti pek-papirom, pa iscrtati dva kruga prečnika 21cm, pa na te krugove namazati masu. Peći na 180 stepeni oko 15min
Za piškotu: Penasto umititi žumance sa šećerom, dok masa ne pobeli, pa dodavati kašiku po kašiku vode- muteći i dalje. Dodati sećer u prahu i polovinu brašna pomešanog sa sodom bikarbonom. Od belanaca ulupati čvrst sneg, pa polovinu pažljivo umešati u prethodnu smesu, pa postepeno dodavati preostalo brašno, kao i drugu polovinu snega od belanaca. Zatim u veliku tepsiju obložiti pek-papirom, sipati masu, i peći na 180 stepeni oko 20min.
Uz stalno mešanje, zgusnuti mleko sa brašnom i ostaviti da se ohladi. Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu, pa mu, kašiku po kašiku, dodati ohladjen mlečni krem, a na kraju umešati vanilin šećer i kokos.
Prvu medenu koru premazati sa malo krema. Ohladjenu piškotu iseći na 5 jednakih traka širine oko 5cm. Prvu traku premazati nadevom, urolati i staviti na sredinu medene kore. I drugu traku premazati kremom, pa je obmotati oko prve rolne. Tako uraditi sa ostalim trakama, dok se ne prekrije donja kore. Na kraju odgore premazati preostalim kremom i sve prekriti drugom medenom korom.
Odozgo preliti tortu istpoljenom čokoladom, a stranice namazati šlagom i posuti kokosom.
Mama, tata i mali Sneško su napravljeni od "Rafaelo kuglica", šešir sam napravila od ratluka, a oči i dugmići od čokolade.

.