Otvor blende {Kako do mutne pozadine na slikama}

Svi vole "bokeh" fotografije i mutne pozadine. Dobila sam gomilu mejlova sa pitanjem da li taj efekat može da se postigne samo "dobrim" aparatima .... Koja je "tajna"..itd. Stvar je i previše jednostavna i naterala me ja da napišem ceo post posvećen otvoru blende i mutnim sličicama.

Moj "teorija fotografije" post broj 2. ( prvi )
Koren reči "fotografija" potiče od Grčke reči koja u bukvalnom prevodu znači "slikanje pomoću svetlosti". Nekada je fotografija nastajala padanjem svetlosti na film, a danas na senzor digitalnih aparata. Količinu svetlosti koja udje kroz naš aparat zvaćemo ekspozicija.
Ukoliko dopustimo da više svetla prodje do senzora slike će nam biti presvetle ili preeksponirane. A u obrnutnom slučaju će biti tamne.
Tri stvari koje odlučuju kvalitet fotografije su:
otvor blende, brzina zatvarača i ISO.

Danas pričamo o otvoru blende. 
Otvor blende je podesiv i predstavlja otvor kroz koji prolazi svetlos do senzora. Ukoliko otvor blende podesimo da bude velik (max. na mom aparatu je f/1.8) slika će imati tu čarobnu mutnu pozadinu i jedan mali oštar deo. Ukoliko je otvor blende mali (npr f/22) slika će imati veliku dubinsku oštrinu pa će i najmanji detalji u pozadini biti oštri i vidljivi. 

Standardni aparat/objektivi obično imaju maximalni otvor blende f/4.0, tako da samim ti pozadina neće biti toliko mutna koliko na aparatima koji imaju mogućnosti otvora blende do f/1.8 ili čak f/1.2


Da vam bude jasnije evo i šablona:

Pravilna kombinacija otvora blende, brzine zatvarača i ISO-a je veoma bitna ali o njoj neki drugi put. 
Da bismo na našim aparatim kontrolisali samo otvor blende, a ostala podešavanja (brzinu zatvarača i ISO) prepustili aparatu, potrebno je da slikamo u A modu (na Nikonovim) i AV modu (na Canon aparatim).
Toplo preporučujem slikanje u manuealnom modu(M), gde vi podševate svaku stavku. Ukoliko niste još sasvim sigurni u sebe "A" mod je svakako bolji nego da sve prepustimo aparatu i nemamo nikakvu kontrolu nad fotografijama.

Evo ih i neki primeri,šta to sve može veliki otvor blende. :)
Nadam se da sam bila od pomoći.
Do sl posta,
vrlo uskoro
Xoxox

Labels: