Free-Lensing tehnika slikanja

Da li ste ikad culi za "Free-Lensing" tehniku fotografisanja?
Danas vam pisem upravo o njoj.:)

Rec je dakle o tehnici fotografisanja bez objektiva zakacenog na telo aparata, koji pritom i dalje drzimo u ruci sto blize otvoru na telu kamere. ...Sada ce mnogi da se zapitaju "Zasto bi iko ovo radio? "
Drzanjem objektiva blizu kamere ali ne i zakacenog na kameri posticemo "tilt-shift" efekat na slikama. Vezbom mozete nauciti kako da na ovaj nacin fokusirate samo jedan delic slike dok ce sve drugo na fotografiji biti blurovano. I da, potrebno je mnogo vezbee!

Napomena
Kada skinete objektiv sa aparata postoji opasnost da vam na senzor kamere upadne prasina ili da se na neki nacin ogrebe ili osteti. Bas zbog toga, bilo bi dobro da uvek budete jako oprezni kada ovo radite. Ne nosite aparat bez objektiva, skinite ga tek kada ste spremni da snimite sliku.
Kada slikam ovo tehnikom turdim se da drzim objektiv sto blize aparatu, kako bi sprecila prasinu da prodre do senzora i kako bi sto manje svetla palo na senzor.( time sprecavam i preeksponirane fotografije)

Ukoliko se neko odluci da proba, evo i nekoliko saveta:
1. Izaberite pravi objektiv. Ova tehnika vam nece najbolje uspeti sa sirokougaonim objektivima, zato sto je mnogo teze sve staviti u fokus. Najvise bi odgovarao 50mm objektiv.
2. Podesite ekspoziciju pre nego sto skinete objektiv. Aparat nece moci sam da podesi ekspoziciju ukoliko na njemu nema objektiva.
3. Podesite fokus na objektivu na "infinity" ili na beskonacno ∞.
4. Kada skinete objektiv, drzite ga sto blize otvoru na telu kamere i pomerajte ga. Videcete da svakim i najmanjim pomeranjem dobijate razlicite efekte. Probajte da se igrate.  :)
5. Poslednje ali mozda i najbitnije. Vezbaa. Kod ove tehnike je zaista presudna.

Evo ga i link, koji ce vam pomoci da bolje razumete ovaj nacin slikanja. LINK
I neki primeri mog poigravanja sa ovom tehnikom. :)
Pitajte sve sto vam nije jasno i serujte sa svojim prijateljima. Nadam se da ce vam post koristiti. Do sl posta. xoxox

Follow on Bloglovin

Labels: